Tuesday 29 October 2013

Apam nasi yang mudah lagi memudahkan pfft!

 Resepi ni turun temurun dari arwah tok aku.  Tapi aku dah tak ikut sangat resepi dia.  Kalau ikut resepi dia, sebutir serbuk penaik pun takde.  Dia cuma pakai nasi ngan tepung je.  Tapi perapnye sampai satu malam.  Pastu pagi nanti dia asingkan satu mangkuk, yang dah diperap tu.. dia buat sebagai ibu untuk buat apam esoknya plak.  Tak payah korang nak ikut resepi atok aku yang susah tu... Meh role untuk resepi yang mudah punye.

Bahan: 
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air
2 sudu teh instant yis (mauripan)
1 1/2 cawan gula
kelapa parut + sedikit garam

Cara:-
1. Blend nasi +air + gula
2. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum + tepung beras + mauripan
3.  Campurkan perkara 1 dan 2.  Kemudian perapkan selama 3 jam
4.  Kalau isi bekas kecil2 kukus selama 15 - 20 minit.
5.  Kalau dalam bekas besar kukus selama 1 jam.
6. Kepala parut + garam dikukus selama 5 minit


Kalau ikut bebetul step by step tu.. In Shaa Allah gerenti menjadiklahhh!!! 

Suka hati nak bagi kaler apa ye... 

Ni kita guna acuan puteri ayu... guna acuan lain-lain pun bolehhh

No comments:

Post a Comment